CD: ”KGB’s Venner Band – Esbern Snares Festerne 1979 og 1980”

 

cd_02_festbånd_cover.jpg

 

 

Det hele startede med, at der blev udskrevet en konkurrence om at skrive en sang til byfesten i Kalundborg, som kunne bruges som "kendingsmelodi" til festerne fremover. Byfestudvalget skulle således have rettighederne til sangen. Kun vindersangen ville blive offentliggjort og vinderen ville få et kontant beløb som præmie, samt naturligvis æren. Jeg  skrev så en sang, som min far Johan gav input til - "Esbern Snares by - Kalundborg". Titlen forekom mig så ligetil. Men inspirationen var ikke helt slut endnu - jeg så færgen fra Århus sejle ind gennem fjorden, da jeg stod ved Ulshøj, og så "kom" ord og melodi til "Kalundborg - du er alletiders plet". Jeg indspillede begge på et kassettebånd hjemme i stuen og sendte det til konkurrencen. Dommerpanelet bestod bl.a. af folk fra "Visens Venner" i Kalundborg. Sangene blev fremført anonymt for panelet, og med mindre de kunne genkende stemmen vidste de ikke hvem sanger/musiker var. Ingen af mine sange vandt konkurrencen, men om aftenen samme dag hvor vinderen var afsløret, skulle jeg optræde i Munkesøen sammen med min far Johan og min bror Henrik. og mange spurgte om ikke jeg havde indsendt sang til konkurrencen, og det havde jeg jo, og så sang jeg dem begge.

Nu kom der gang i kludene, og vi sang mine sange mange gange den aften. Jeg har sjældent oplevet et sådant publikum, som bare sang med. En af de bedre aftner i mit liv som musiker. Dagen efter ringede radioforhandler Helge Gudmandsen til mig (han havde været i Munkesøen aftenen før) og sagde at han havde bestilt studietid til om torsdagen, for han ville indspille mine sange på bånd. Overskuddet fra salget skulle gå til KGB, via "KGB's Venner". Jeg sagde til ham at der da måtte mere til end bare mig og min guitar. Han svarede at det var op til mig, bare jeg stillede i Tocano studiet i Hørve torsdag kl.08.00. Samme aften (tirsdag den 24. juli 1979), var jeg igen i Munkesøen - som gæst - og traf Erik Elmelund og Ebbe Munk. De var med på en frisk, og de ville gerne medvirke. De fik Torben Elmelund og Søren Gorm Hansen ("Søren Missekat") med og jeg fik Henrik og min far Johan med og så lavede vi båndet (”Hej, Venner!”) den dag. Vi inkluderede nogle andre sange på båndet for at få et ”helt bånd”, og Erik Elmelund ringede fra studiet til Thorval Arildskov, formand for byfest udvalget, for at få lov til også at indspille vindermelodien på båndet. Det blev imidlertid afvist - den havde kun byfesten rettigheder til. Derfor kom den ikke med - og det var synd, for jeg husker den ikke idag. Men siden har jeg sunget mine Kalundborgsange utallige gange - og de huskes!

 

Båndet blev færdigmikset  natten til fredag den 27. juli, og kl. 16, var det at finde i ca. 10 butikker i Kordilgade, færdigproduceret med tryksager og det hele. Det var sjovt. Ikke mindre morsomt blev det da Thorvald Arildskov fór rundt fra butik til butik og ville forbyde salget, men det var der ikke mange der tog sig af. Lørdag middag da butikkerne lukkede var der solgt ca. 700 bånd.

Lørdag aften i Munkesøen spillede Moonlights (Elmelund m.fl.), og der var nedlagt forbud mod at synge mine sange. Men efter at Erik havde sunget vindersangen, blev jeg og far kaldt på scenen – og så sang hele Munkesøen. Jo, dét år var der fest i 1979.

 

Næste år gentog Erik og jeg "successen" og producerede et bånd mere under mere ordinære forhold. Det blev til ”Fest i Kalundborg”. I mellemtiden havde vi i øvrigt været på Færøerne og underholde på Flyvestation Thorshavn, og i Thorshavn by, og lavede til dette formål en special version af 1979-båndet, hvor ”Bag fængslets mure” blev til "Bag Mørkedals Mure". Flyvestationen lå i Mørkedal, og jeg havde året før været deroppe i egenskab af menig i Flyvevåbnet for at underholde. Jeg boede hos en løjtnant, Torben Schackinger, der skrev en tekst om konstablerne på flyvestationen – ”Mørkedalskonstablens klagesang” – på melodien til ”Bag fængslets mure”. Den blev så til "Bag Mørkedals Mure". Da han hørte Kalundborg båndet ”Hej, Venner!” fra 1979, ville han have hele orkesteret derop – og det fik han så. Forsvaret betalte turen som honorar. Lommepengene tjente vi til i ”Havnar Klubbi” i Thorshavn (se udklip fra avisen ”Dimmaletting”.

 

Desværre har masterbåndet til ”Hej, Venner!” som Helge Gudmandsen forærede mig, lidt lidt under de mange år i ”arkiv”. Båndets overflade med lydsporet er blevet til en klistret masse, der nok lader sig afspille. Men den klæbrige overflader giver båndmaskine så meget modstand at det er svært at holde hastigheden. Derfor er denne CD indspillet fra kassettebåndene, og ”shinet op” på computer. Dog ikke mere end at nostalgien stadig fornemmes med båndsus og det hele, fra dengang der var byfester til i Kalundborg.

 

Johnny Mathiesen  Marts 2001